Taimitarhassa Tapahtuu...

Hei ja iltaa! Sekä anteeksipyynnöt jo etukäteen Sinulle, joka olet eksynyt tälle sivulle puutarhanhoito punaisena lankanasi. Jos astut peremmälle, kohtaat matkalla todennäköisesti musiikkiin rakastuneita individuaaleja, outoja hetkiä, puolikkaita tai ylitsevuotavia ajatuksia, hektisyyttä mutta toivottavasti myös mielenrauhaa. Tervetuloa!

torstaina, elokuuta 31, 2006

Hyvä Uutinen

Helsingin Sanomat:

31.8.2006

Tutkijat: Otsonikerros toipumassa vuosisadan puoliväliin mennessä
Julkaistu: 8:27

Maapallon ohentunut otsonikerros saattaa korjaantua vuosisadan puoliväliin mennessä, kertoivat ilmastotutkijat keskiviikkona. Tutkijat ovat tarkkailleet stratosfäärissä 10–50 kilometrin korkeudessa olevaa otsonikerrosta 25 vuoden ajan.

Otsoni ohentui 1980-luvulla huomattavasti, mutta ohentuminen loppui 1997.

"Nykyisellä vauhdilla otsonikerros voi palautua vuoden 1980-luvun tasolle kuluvan vuosisadan puoliväliin mennessä", kertoi tutkimusta johtanut Ean-Su Yang Georgian teknologian instituutista.


Otsonikerros suojelee maapalloa auringon vaaralliselta ultraviolettisäteilyltä. Ihmisen kehittelemät kemikaalit, joita on käytetty jäähdytyksessä ja aerosolien ponnekaasuna, ovat tuhonneet otsonia.

Tutkijoiden mukaan otsonikerroksen korjaantuminen johtuu vuonna 1987 tehdystä kansainvälisestä Montrealin sopimuksesta, jossa maat sopivat otsonia tuhoavien päästöjen vähentämisestä.